BB fashion TGS Admin
Broj poruka : 143 Datum rođenja : 04.11.1996 Datum upisa : 30.04.2010 Godina : 28 Lokacija : On set of 'Breaking Dawn' with RPatzz & KStew,then I'm going with Lady Gaga to record her new album :)
| Naslov: Biografija Sre Avg 18, 2010 3:35 pm | |
| Dakota Fanning (Conyers, Georgia, 23. veljače 1994.) je američka dječja glumica, najpoznatija po ulogama u filmovima "Ja sam Sam", "Rat svjetova". i "Charlotteina mreža". Osvojila je nekoliko nagrada, i do sada ostvarila četrdesetak uloga, a svi koji su s njom radili hvale njenu glumu. Dakota je rođena kao Hannah Dakota Fanning, jer je majka htjela ime Hannah, a otac Dakota. Prijatelji i rodbina ju obično zovu samo Dakota. Dakotina majka Joy je bivša tenisačica, a otac Steve J. Fanning je prije igrao amaterski bejzbol, a sada prodaje elektroniku u Los Angelesu. Dakota ima mlađu sestru Elle, koja je također glumica. Dakota je Njemačkog i Irskog podrijetla, te su ona i njena obitelj baptisti. Dakota je počela glumiti u dobi od pet godina nakon što se s legendarnim glazbenikom Ray Charlesom pojavljivala u televizijskoj reklami za državnu lutriju, isto tako bila je izabrana i za reklamu za Tide. Njezina prva značajna uloga bila je u NBC-ovoj seriji "ER" kao gostujuća glumica u jednoj epizodi, za koju kaže da joj je jedna od dražih uloga ("Glumila sam žrtvu u prometnoj nesreći koja ima leukemiju. Morala sam nositi ovratnik i cijev za disanje dva dana snimanja"). Nakon toga, imala je nekoliko gostujućih uloga u televizijskim serijama uključujući: "CSI: Crime Scene Investigation", "Prijatelji", "The Practice"," Spin City", "Malcolm u sredini" i "Ally McBeal". 2001., bila je izabrana za ulogu s Sean Pennom u filmu "Ja sam Sam", u kojem je glavna priča da se čovjek s mentalnim oštečenjem bori za skrb nad svojom kćeri (koju igra Dakota). Tom ulogom postala je najmlađa glumica (2002. je imala osam godina) koja je ikada bila nominirana za "Screen Actors Guild nagradu". Dobila je nagradu udruge filmskih kritičara, ali je bila premala da dosegne mikrofon pa ju je, tijekom govora zahvale, držao Orlando Bloom. Dakota je ovisnica o čitanju, voli plesti, plivati, jahati, klavir, violinu, balet i mnogo drugih stvari. Nosi aparatić za zube i još jedno ortodonsko pomagalo. 2006. bila je pozvana da se pridruži "Akademiji Pokretne Slike i Znanosti", kao najmlađa osoba ikada sa samo 12 godina. [You must be registered and logged in to see this image.] | |
|